Wat betekenen al die tekentjes op de menukaart?

HEALTH PROGRAMS

Ken je dat, dan ga je uit eten en zie je allerlei rare tekentjes op de menukaart van het restaurant staan. Natuurlijk vraag jij je af, wat deze zoal betekenen en wat moet je ermee? Misschien is het wel niet zo vreemd als het lijkt, want al deze tekentjes hebben een betekenis. Deze betekenis kan van belang zijn op jouw gezondheid. Heb jij een allergie of is er iemand in jouw huishouding met een allergie? Dan zul je namelijk vrij snel weten, wat die tekentjes jou allemaal vertellen over het eten.

De vreemde tekens op de menukaart

Je ziet ze steeds meer op de menukaart, omdat men wil weten wat men bestelt en ook omdat je zo direct weet of je iets wel of niet kunt eten. Soms komt het voor dat je te maken hebt met een gluten intolerantie, waardoor je gluten niet kunt eten. Op de menukaart kun je bij de desbetreffende maaltijd precies zien of er dan gluten in de maaltijd zitten of juist niet. Dit geldt overigens ook voor andere intoleranties waar je mee te maken kunt hebben. Misschien zie jij niets over hetgeen waar jij niet tegen kunt, dan kun je dit altijd aan de keuken laten vragen.

Gluten hadden we al benoemd, maar je kunt ook vis of andere schaaldieren terug vinden in de symbolen. En wat dacht je van pinda’s en noten, want dit kan een hele vervelende reactie geven als jij hier niet tegen kunt. Heb jij een lactose intolerantie, dan kun je beter geen producten nemen waar melk in verwerkt zit. Ook dit tekentje wordt, net alsnog veel meer tekens aangegeven op de menukaart.

Wist je dat de tekens op de menukaart wel de nodige uitleg vereisten als je niet weet wat dit is? Je kunt dit navragen bij de bediening die je bestelling op komt nemen, want er is niet per se een standaard vastgelegd. Dit is niet in de wet vastgelegd en zelfs niet op hoog Europees niveau, maar de tekentjes zouden wel verschillend kunnen zijn per bedrijf. Het desbetreffende restaurant kan jou hier wegwijs in maken en hier de nodige uitleg over verschaffen bij onduidelijkheden. De meeste restaurant bieden maaltijden aan, waar er ook rekening gehouden is met mensen die te maken hebben met een intolerantie. Ken jij alle vreemde tekentje op de menukaart uit je hoofd?